جزئیاتی پیرامون تشریفات سفر آقای دکتر روحانی

ساخت وبلاگ
قديمي 45 دقيقه پيش   #1 (لینک نوشته)

کاربر عضو

 
benjaminsadri's Avatar
پيش فرضجزئیاتی پیرامون تشریفات سفر آقای دکتر روحانی

جزئیاتی پیرامون تشریفات سفر آقای دکتر روحانی

آقای روحانی، به همراه مهم‌ترين وزرای کابينه و يک هيات اقتصادی و بازرگانی متشکل از ۱۲۰ نفر، در هفته‌ٔ گذشته به دو کشور ايتاليا و فرانسه سفر کردند و طی چند روز، تفاهم‌ نامه‌هايی با ارزشی بالغ بر۵۰ ميليارد دلار امضاء کردند.

قراردادهای مذکور حوزه‌های انرژی،‌ ارتباطات، انتقال تکنولوژی، بهداشت و سلامت، محيط زيست، تصفيه آب، کشاورزی، راه‌سازی، ساخت پايانهٔ فرودگاه، تبادلات دانشگاهی، حمل‌ونقل و بسياری ديگر از بخش‌‌‌ها را شامل می شود.

ضمن اينکه ۱۱۴ فروند هواپيمای مسافربری - به همراه آموزش خلبانی و تعمير و نگهداری - نيز تحويل ايران داده خواهد شد؛ و از اين رو ايران را مجهز به يکی از امن‌ترين و مدرن‌ترين ناوگان‌های هوايی منطقه خواهد کرد.

تاثير مثبت اين سفر بر اقتصاد کشور - از جمله بر فرايند شغل‌آفرينی - و ارتقاء کيفی صنايع نيز برای بسياری از تحليل‌گران واضح و مبرهن است.

جزئیاتی پیرامون تشریفات سفر آقای دکتر روحانی

اما حالا، چند روزی است که چند رسانهٔ دلواپس در ايران، همهٔ اين موارد را کنار گذاشته‌ و نگران و برآشفته‌ شده‌اند که چرا در سفر هيات ايرانی به ايتاليا مجسمه‌ٔ فلان اسب بالای سر رئيس‌جمهور بوده يا چرا آقای اولاند در فرانسه در يکی از مراسم سان ديدن آقای روحانی در کنار مقبرهٔ ناپلئون بوناپارت در کاخ انوليد شخصاً حضور نداشته است؛ و طبق معمول، اين موارد تشريفاتی را نشانهٔ بی احترامی و توهين به ملت ايران دانسته‌اند تا دستآوردهای محتوايی و مهم‌تر اين سفر را تحت الشعاع انتقادات خود قرار دهند.

البته، هرچند اين قبيل انتقادات تکراری - که صرفاً روی جنبه‌های پروتوکلی و تشريفاتی سفرهای ديپلماتيک تکيه دارند - برای بسياری از مردم خسته‌کننده شده، اما جا دارد به اين دوستان دلواپس يادآوری کنیم که حتی تحليل کيفيت تشريفات هم روش و آداب و رسومی دارد و نمی شود بدون شناخت دقيق از شاخص‌ها، انتقاد درستی در اين زمينه ارائه داد.

به عنوان مثال،‌ اگر می خواهيد کيفيت تشريفات را در سفر فرانسهٔ آقای روحانی بسنجيد، بايد بدانيد که در فرانسه، چهار نوع "سفر" برای مقامات سياسی کشورها تعريف شده است که هر يک تشريفات و شيوهٔ ميزبانی خود را دارد:

1) سفرهای دولتی [Visite d'État] و سفرهای رسمی [Visite Officielle]:
سفرهای دولتی و سفرهای رسمی، از جنس ديگری هستند. به واقع، سفرهای "دولتی" معمولاً سفرهای حداقل سه‌ روزه‌ای هستند که عمدتاً برای نمايش دوستی و حُسن رابطه ميان دو دولت برگزار می شوند.
ميهمانان اين سفرها قاعدتاً رئسای کشور [Head of State] - مانند پادشاه‌‌ و ملکه - هستند، و نه رئسای دولت؛‌ و از اين رو، رئيس‌جمهور فرانسه شخصاً به استقبال آنها می رود.
در اين نوع سفرها، معمولاً ميهمان را از فرودگاه به محض ورود و انجام مراسم سرود ملی، سوار بر هليکوپتر کرده، ابتدا يک دور بر فراز بُرج ايفل می چرخانند، و سپس او را مستقيم به کاخ اليزه می برند. بعد از آن، در يک مراسم دوم، خيابان معروف شانزليزه را سراسر مزين به پرچم دو کشور می کنند و رئسای کشورها را، سوار بر اتوموبيل‌های رو باز، و در ميان استقبال مردم، تا "طاق پيروزی" می برند تا بر مزار "سرباز گم‌نام" گُل بگذارند. طبعاً، اين سفرها - از آنجا که به منظور نمايش حُسن رابطه برگزار می شوند - از سمبوليزم و تشريفات بسيار بالايی برخوردارند و طبعاً از سفرهای "رسمی" و متداول‌ ديپلماتيک بسيار نادرتر هستند.
به واقع، سفر آقای روحانی و هيات همراه، از آنجا که هدف و مقصد ديگری را پيگيری میکرد (و نه نمايش دوستی و مودت ايران و فرانسه)، از اين جنس نبود.

۲) سفرهای تجاری:
سفرهای تجاری هم سفرهايی هستند که يک مقام سياسی از يک دولت خارجی برای ملاقات با رئسا و مقامات شرکت‌های خصوصی انجام می دهد، که اين نوع سفرها نيز، از آنجا که طرفين "دولتی" نيستند، از ميزان تشريفات بسيار پايينی برخوردارند.
۳) سفرهای شخصی:
سفرهای شخصی سفرهايی هستند که يک مقام سياسی خارجي برای تفريح و گذراندن تعطيلات، احياناً با خانوادهٔ خود، به فرانسه انجام می دهد و به طبع، جز خدمات امنيتی و محافظتی، هيچ‌يک از امکانات دولتی در اختيار او قرار نمی گيرد.

با این وجود سفر آقای روحانی در عرف و قانون فرانسه، يک سفر "رسمی" محسوب می شد که مراحل و تشريفات ديگری دارد، طبعاً، کيفيت تشريفات آن را هم بايد با استانداردها و ملاحظات يک سفر "رسمی"، و نه يک سفر "دولتی"، آنطور که منتقدين دلواپس انتظار دارند، ارزيابی کرد.
به همين خاطر هم هست که آقاي اولاند شخصاً در مراسم سان ديدن رئيس جمهور ايران در کاخ انوليد حضور نداشت و به جای آن از او در کاخ اليزه استقبال کرد.

جزئیاتی پیرامون تشریفات سفر آقای دکتر روحانی
اما نکتهٔ جالب اينجاست که عليرغم اينکه سفر آقای روحانی يک سفر "رسمی" تلقی می شد، آقای اولاند برای او در کاخ اليزه مناسبات يک سفر "دولتی را تدارک ديد. به اين معنا که هم برای او "گارد جمهوری" [Garde républicaine] را با يونيفورم و شمشير و سلام نظامی فراخواند؛ هم فرش قرمز برای او پهن کرد و هم شخصاً تا پايين پله‌های معروف کاخ اليزه (که Perron de l'Élysée نام دارد) به استقبال او شتافت، حال اينکه معمولاً در سفرهای "رسمی" - که بدون گارد جمهوری و فرش قرمز برگزار می شود - رئيس‌‌جمهور فرانسه عرفاً در بالای پله‌ٔ کاخ می ايستد تا در آنجا ميهمان خود را ملاقات کند.

در واقع، نه تنها استقبال از آقای روحانی مطابق استانداردها و کيفيت‌ تشريفاتی سفرهای رسمی برگزار شد، بلکه حتی بيش از حدود آن نيز براي رئيس‌جمهور ايران مايه گذاشتند.

benjaminsadri هم اکنون آنلاين است  پاسخ با نقل قول

- - , .

گفتگوی هم میهن...
ما را در سایت گفتگوی هم میهن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان fhammihan بازدید : 115 تاريخ : دوشنبه 12 بهمن 1394 ساعت: 4:36