آیا قرار است تولید داخلی و اقتصاد مقاومتی قربانی سیاست خارجی درهای باز شود؟

ساخت وبلاگ
آیا قرار است تولید داخلی و اقتصاد مقاومتی قربانی سیاست خارجی درهای باز شود؟
پنجشنبه ۸ بهمن ۱۳۹۴ ساعت ۱۸:۲۳
شناسه خبر : ۲۳۳۱۰۴
آیا قرار است تولید داخلی و اقتصاد مقاومتی قربانی سیاست خارجی درهای باز شود؟

حاشیه های مهم تر از متن سفر روحانی



به نظر می رسد در حالی که حسن روحانی در مبارزات انتخاباتی با مانور بر لزوم حمایت از تولید کنندگان داخلی و کنترل واردات سبد رای خود را پر می کرد و در شرایطی که دو سال و نیم اقتصاد کشور با مذاکرات گره خورده بود اما بازهم این روزها دولت گویی عزم جدی در مسیر بهبود زیر بنایی اقتصاد کشور ندارد.

گروه اقتصادی-رجانیوز: بعد از پایان یافتن پروژه هسته ای که در دو سال و نیم گذشته چرخ اقتصاد کشور را معطل خود کرده بود، این روزها دولت یازدهم تلاش می کند که در فرصت باقی مانده، قدری نیز در مسیر بهبود اقتصاد کشور گام بردارد و وعده های اقتصادی دولت یازدهم را عملیاتی نماید و در این مسیر در صدد است تا با روش هایی نظیر بهبود روابط ایران با کشور های اروپایی برای طرفین حالت برد_برد را بار دیگر محقق سازد.
به گزارش رجانیوز کارشناسان اقتصادی همواره با تاکید بر رکود موجود در بازار ایران در کنار بالا بودن تورم، تنها راهکار خروج از چنین آشفتگی را در زمینه سازی برای تولید داخلی و کنترل واردات بی رویه از خارج از کشور معرفی کرده بودند. اگرچه واردات می تواند در کوتاه مدت چهره ای پویا و ظاهری فریبنده از اقتصاد کشور مخابره کند اما همین مساله می تواند ضربه ای جدی به زیر بنا های اقتصادی کشور وارد سازد.
با این حال اگرچه دولت یازدهم این روزها و بعد از دو سال و نیم رها کردن سر رشته تعادل بازار اقتصادی کشور، به تحول در اقتصاد کشور روی آورده است، اما به نظر می رسد سیاست در پیش گرفته نهایتا در حد مسکنی بر درد اقتصاد کشور باشد که ریشه بیماری و درد را به دست فراموشی خواهد سپرد.
با وجود این که سفر اخیر روحانی به اروپا حجم زیادی از قرار دادهای تجاری را با خود به دنبال داشته است و روحانی از این قرار دادها با عنوان برد-برد یاد کرده است اما بررسی هیئت همراه در سفر روحانی به ایتالیا و فرانسه به خوبی نشان دهنده برنامه اقتصادی دولت در دوران پسا برجام است.
در همین راستا در حالی که این اولین سفر خارجی حسن روحانی پس از آغاز اجرای توافق برجام است و انتظار می رفت که با حضور تعداد قابل توجهی از تولید کنندگان داخلی در این سفر های در جهت مذاکره برای تامین مواد اولیه و یافتن بازار های فروش جدید در کشور های دیگر است اما با این حال صد نفر از بازگانان و تجار در این سفر روحانی را دنبال می کنند. مساله ای که حاکی از عزم جدی دولت برای واردات بیش تر کالا های اروپایی به ایران است. اما این در حالی است که اقصاد کنونی ایران بیش از آن که به کالا های لوکس و نو اروپایی ها احتیاج داشته باشد نیازمند نگاه ویژه به تولید داخلی برای احیا شدن مجدد می باشد.
این درحالی است که هنوز وضعيت اقتصادي ايتاليا بعد از بحران قبل به حالت مناسب نرسيده و همين چند وقت پيش بود كه دولت ايتاليا در جريان اجراي عمليات نجات چهار بانك محلي اين كشور تخصيص پول و اعتباري معادل ۳ ميليارد و ۶۰۰ ميليون يورو در نظر گرفت. مقامات وزارت دارايي و اقتصاد ايتاليا اجراي اين عمليات نجات بانك‌ها از ورشكستگي را براي حفظ منافع بيش از يك ميليون مشتري و حدود ۲۰۰ هزار شركت و از بين نرفتن ۷ هزار پست در اين نهادها ضروري و اجتناب‌ناپذير خوانده بودند اما اين تمام ماجراي اقتصاد ايتاليا نيست زيرا بدهي‌هاي دولت ايتاليا هم‌اكنون بيش از ۱۳۲ درصد توليد ناخالص داخلي كشورشان است و به شدت نيازمند ايجاد تحرك در اقتصاد خود هستند؛ اقتصادي كه شاكله اصلي آن مبتني بر بنگاه‌هاي خرد (ميكرو) است و تقريباً ۸۶‌درصد ايتاليايي‌ها در اين بنگاه‌ها فعال هستند و سيستم اقتصادي آن نيز با فسادبه شدت آشناست.
با اين حال رئيس‌جمهور كشورمان در اولين سفر خود به اروپا پس از ۱۶ سال به اين كشور رفت و با آنها قراردادهایي معادل ۱۸‌ميلياردي دلاري بست. آن هم در زير پاي مجسمه اسب ماركوس آئورليوسآنتونيوس!
هيئت همراه رئيس‌جمهوري متأسفانه حتي موفق نشدند با مسئولان بانك‌هاي ورشكسته ايتاليايي ديدار كنند ولي قراردادهايي امضا شد كه دسترسي آسان ايتاليايي‌ها به مواد خام و نفت و پتروشيمي تضمين مي‌شود. همچنين سرمايه‌گذاري در صنايع فولاد و كشتي‌سازي نيز از مهم‌ترين مواردي است كه ظاهراً در اين قراردادها روي آن تأكيد شده و به اين ترتيب منفعت‌ها به سوي ايتاليايي‌ها شيب پيدا كرده است.

* در های باز ایران برای تجار اروپایی به سود ایران یا اروپا؟
اما گزاره تاثیر سفر فعلی روحانی برای اقتصاد اروپا مساله ای است که از زبان تحلیل گران غربی نیز مطرح شده است. در همین راستا در همین راستا فرانس ۲۴ در گزارشی با اشاره به حجم بالای انعقاد قرار داد برای واردات اروپایی گفته است: «درهای ایران برای تجار باز است، این پیام ساده حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در جریان سفر به اروپا است».
از سوی دیگر فایننشال تایمز نیز با اشاره به این که برقرار شدن روابط های تجاری میان ایران و ایتالیا سود های کلانی برای ایتالیایی ها دارد نوشت:
«حسن روحانی و هیات همراهش مقدمات عقد قراردادهایی به ارزش تقریبی ۱۷ میلیارد دلار را در ایتالیا فراهم کرده اند. این قراردادها شامل پروژه های متعددی از جمله خطوط لوله نفت تا خطوط راه آهن است. در فرانسه هم قراردادی برای خرید ۱۱۴ هواپیمای مسافربری ایرباس امضا می شود. ارزیابی بعضی از اقتصاددانان منطقه این است که ایران طی دوره ای پنج ساله به ۱۵۰ میلیارد دلار سرمایه گذاری خارجی نیاز دارد. صندوق بین المللی پول پیش بینی می کند که واردات ایران از ۷۵ میلیارد دلار در سال جاری میلادی به ۱۱۵ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۰ برسد».

*روحانی قبل از انتخابات: باید به خودمان متکی شویم و واردات را کم کنیم
اما اقدام روحانی برای باز کردن در های تجار اروپایی به ایران و زمینه چینی برای مانور کالاهای غربی در ویترین فروشگاه های کشور در حالی است که روحانی در مبارزات انتخاباتی خود تلاش کرده بود تا خود را حامی تولید گران داخلی معرفی کند و با تاکید بر لزوم حمایت از کارآفرینان سبد رای خود را بیشتر نماید.
درهمین رییس جمهور پیش از این در مناظرات انتخاباتی با انتقاد از واردات بالا در دولت گذشته عنوان کرده بود:
«عدالت اقتصادی به این معنا است که هر چیزی در جای خودش قرار بگیرد. اولین مساله، تولید است که بتوانیم تولید را در جایگاه خودش قرار بدهیم. در شرایط امروز به جای اینکه تولید داخلی را بیشتر کنیم به واردات روی آورده ایم که این بزرگ ترین بی عدالتی است. عدالت اقتصادی این است که در شرایط فشار دشمن بتوانیم به تولید کمک کنیم، فضا را بهبود ببخشیم و تولید داخلی را بیشتر کنیم و از واردات کم کنیم. شعارهای سیاسی ما با عملکرد اقتصادی ما سازگار نیست. در شعار سیاسی، شعار مقاومت می دهیم اما در عمل در بخش اقتصادی مقاومتی در کار نیست».
روحانی با اشتباه خواندن سیاست در های باز اقتصادی عنوان کرده بود: «ما در اقتصاد با واردات و دست نیاز به سوی بیرون دراز کردن اعلام نیاز می کنیم اما در سیاست اعلام بی نیازی می کنیم این همه بیکاری در کشور یک شاخص برای بی عدالتی اقتصادی است. حتی شاخص های معروفی هم که وجود دارند، این امر را نشان می دهند. مثلا شاخص ضریب جینی را در نظر بگیریم آخرین اعلام بانک مرکزی نشان می دهد بعد از اجرای هدفمندی یارانه ها دو دهک بالا و دو دهک پایین تا حد زیادی سود برده اند و متنعم شده اند اما شش دهک وسط در فشار اقتصادی قرار گرفته اند».
رئیس جمهور با اشاره به اوضاع کنونی کارخانه کفش ملی و پارس الکتریک اظهار داشته بود: «کارخانه کفش ملی که روزی جزو افتخارات ما در کشورهای همسایه بود، به انبار سایپا و کارخانه پارس الکتریک نیز به لانه کبوترها تبدیل شده است. این نشان می دهد عدالتی بین نیازهای واقعی و عملکرد دولت وجود ندارد».
از سوی دیگر حسن روحانی در آذر ماه سال ۹۳ در گزارش عملکرد ۱۰۰ روزه نیز با تاکید بر لزوم کاهش واردات از سیاست های وارداتی دولت یازدهم سخن به میان آورده بود و اظهار کرده بود:
«شما می‌دانید در سال قبل از ۸۴، واردات کشور حدود ۳۸ میلیارد دلار بود ولی بعد به کجا رسید؟ در سال ۹۰ به ۷۵ میلیارد دلار رسید. می‌بینید وقتی با دنیا در حال مبارزه هستید باید به خودتان و داخل تکیه کنید، با شعار که نمی‌شود مقابله کرد، باید تدبیر کنیم و در برابر زورگویی‌ها بایستیم. اولین راهش این است که به خودمان متکی شویم و واردات را کم کنیم، اینکه مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی بارها و بارها تاکید کردند، به همین دلیل است که کشوری که می‌خواهد بایستد، باید روی پای خودش بایستید، نه اینکه به دیگران بیشتر تکیه کند».

*اقتصاد نیاز مند مدیریت سرمایه نه جذب سرمایه
اما محسن جلال پور رئیس اتاق بازرگانی، صنایع،معادن و کشاورزی ایران امروز در کانال تلگرام خود تلاش کرده بود تا چهره ای فوق العاده نشان دهد. وی در این باره نوشته بود:
«امروز اقتصاد ايران بيش ازهرچيز محتاج جذب سرمايه وتكنولوژي نوين است كه چنانچه فضاي مناسب برای ورود سرمایه گذاران خارجی تسهیل شده و در عین حال بر پایه رقابت شکل گیرد، آثار و بركات مبارکی به دنبال خواهد داشت».
ولی در حالی جلال پور تلاش می کند تا این سفر را تئوریزه نماید و زمینه انعقاد چنین قرار دادهایی را مجددا محیا نماید که برخلاف این سخنان، اقتصاد امروز ایران بیش از آن که به سرمایه های خارجی نیازمند باشد بیش تر به مدیریت صحیح سرمایه های سرگردان بازار ایران نیاز دارد. چرا که اساسا در مقطع فعلی یکی از مشکلات اصلی بی نظمی بازار عدم راهنمایی صحیح سرمایه ها برای قرار گرفتن در محل مناسب است. همین مساله است که هر از چندی شاهد بروز تورم در بازار سکه و ارز و مسکن شاهد هستیم.
در مجموع به نظر می رسد در حالی که حسن روحانی در مبارزات انتخاباتی با مانور بر لزوم حمایت از تولید کنندگان داخلی و کنترل واردات سبد رای خود را پر می کرد و در شرایطی که دو سال و نیم اقتصاد کشور با مذاکرات گره خورده بود اما بازهم این روزها دولت گویی عزم جدی در مسیر بهبود زیر بنایی اقتصاد کشور ندارد.

__________________

إنَّ اللّه عَزَّ و جَلَّ بَعَثَنِي رحمَة لِلْعالَمینَ وَ لِأَمْحَقَ الْمَعَازِفَ وَ المَزَامِیرَ وَ امُورَ الْجَاهِلِیَّةِ وَ الأَوْثَانَ


خداوند عزّ و جلّ مرا برای رحمت به جهانیان و نابود ساختن آلات موسیقی،امور(مرسوم) جاهلیت و بتها به نبوت مبعوث ساخت. الکافی،ج396،6

- - , .

گفتگوی هم میهن...
ما را در سایت گفتگوی هم میهن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان fhammihan بازدید : 108 تاريخ : جمعه 9 بهمن 1394 ساعت: 1:14