بررسی تاثیر تکنولوژیهای جدید بر بدن انسان

ساخت وبلاگ
بررسی تاثیر تکنولوژیهای جدید بر بدن انسان
اگر بخواهيم به دستاوردهاي بشر امتياز بدهيم، بايد براي آتش به عنوان نخستين دستاورد، يکي از بالاترين نمره‌ها را در نظر بگيريم، بايد در امتيازدهي به اين نکته توجه نمود که «زندگي براي بشر بدون آتش امکان‌پذير نبود» و «دست‌مايه‌ي بسياري از اختراعات بشر همين آتش بوده است» حال اين پرسش در مقابل ماست که: از بدو اختراع آتش تاکنون چند نفر بواسطه‌ي سوختن در آن جان خود را از دست داده‌اند و يا حداقل دچار خسارت‌هاي جاني و روحي ناشي از آن گرديده‌اند؟ بله بسياري از دستاوردهاي بشري به همراه مزاياي خود معايبي را نيز در زندگي بشر آورده‌اند که امري اجتناب ناپذير است.
معايب فناوري از هر دسته باشد به نوعي برآمده از خاصيت ذاتي همان فناوري است. اما در موقع رفتار نادرست دچار آن مشکل مي‌شويم. مانند اينکه ما آتش را براي گرما مي‌خواهيم. اما اگر فاصله‌ي خود را با منبع حرارت حفظ نکنيم، دچار عارضه‌اي مي‌شويم که برآمده از خاصيت گرمادهي همان آتش است.
 جايگاه فناوري نوين ارتباطات و اطلاعات در تحولات بنيادين رسانه‌ها و آثار فرهنگي- هنري در دو دهه‌ي اخير فناوري نوين ارتباطات و اطلاعات با دگرگون ساختن ابزارها و شيوه‌هاي داده‌ورزي و همچنان فراهم آوردن بستر تبادل و نشر آسان و گسترده‌ي داده‌ها موجب تحولات بنيادين در رسانه‌ها و آثار فرهنگي- هنري گرديده است.
ابزارهاي حاصل از فناوري (اينترنت، گفتگوي برخط، بازي‌هاي رايانه‌اي)، تلفن همراه و ماهواره از سويي شيوه‌هاي پديد آوردن و نشر بسياري ار آثار فرهنگي و هنري را دگرگون ساخته و از سويي ديگر رسانه‌ها و اشکال تازه‌اي از آثار فرهنگي و هنري را پديد آورده است که تا سالهاي پاياني قرن گذشته‌ي ميلادي، سرعت، وسعت، دامنه‌ي انتشار، جذابيت، تنوع و حجم محتواي قابل انتشار توسط آنها در (تخيل) ارباب رسانه نمي‌گنجد.
امروزه نه تنها رسانه‌هاي جديدي همچون رسانه‌هاي بر خط اينترنتي (پايگاه اطلاع رساني اينترنتي) و بسته‌هاي نرم‌افزاري رسانه‌اي (نرم‌افزارهاي چند رسانه‌اي) در مدت زماني کوتاه گوي سبقت را از سينما، کتاب و مطبوعات ربوده و در رقابت با راديو و تلويزيون، فراگيرترين و مؤثرترين ابزار نشر محتوا، اطلاع رساني و اطلاع‌يابي به شمار مي‌آيند، بلکه با فراگير شدن پدبده‌هاي نوظهوري چون پيامک، گفتگوي بر خط (chat)، اجتماعات مجازي بر خط، بازي‌ها و سرگرمي‌هاي ديجيتالي وسعت و عمق اثرابزارهاي ارتباطي و اطلاعاتي بر شئون مختلف زندگي بشر صد چندان شده است.
مجموعه‌ي اين تحولات فرصت‌ها و چالش‌هاي فرهنگي بي‌شماري را پديد آورده است و هر يک به نوبه‌ي خود قابل تاًمل است. رسانه‌هاي جديد از سويي با ايجاد بستر نشر آسان و گسترده محتوا و تعامل دوسويه نافذ و فراگير در مقياس جهاني فرصتي استثنايي براي نشر و تبليغ فرهنگ و ارزش‌هاي اجتماعي را فراهم آورده و از سويي فرهنگ علمي- ديني را با سيل محتواي بيگانه روبرو نموده است.
پديده‌هاي نوظهور مبتني بر فناوري نوين ارتباطات و اطلاعات نيز اگرچه امکان انجام سهل و ساده بسياري از امور و ارتقاي قابل توجه بهره‌وري را فراهم آورده است اما به نوبه‌ي خود با دگرگون ساختن بسياري از قراردادها و روابط اجتماعي تاًثير عميق بر فرهنگ عمومي برجاي گذاشته و بستري براي بروز ناهنجاري‌ها و جرايم ديجيتالي را فراهم نموده است.

چهار تأثیر منفی تلفن همراه بر سلامت
1 - امواج و سرطان
تلفن همراه سرطان‌زا هست یا خير؟ این سؤالي است که مدت‌ها ذهن افراد را درگير کرده و تاکنون پاسخ درست و روشنی براي آن دریافت نکرده‌اند. سؤالی که مدت‌ها مخفی ماند و مردم هم به آن توجهی نکردند تا این‌که کم‌کم موضوع تأثیر امواج تلفن همراه روی سلامتی انسان مطرح شد و حساسیت در این زمینه بین مردم و کارشناسان بالا گرفت. کار به جایی رسید که حتی نمونه‌هایی منتشر شد که نشان مي‌داد مي‌توان با امواج تلفن همراه تخم‌مرغی را پخت یا پاپ‌کورن درست کرد (که البته صحت آن‌ها هیچ‌گاه به‌طور واضح تأیید نشد).

بررسی تاثیر تکنولوژیهای جدید بر بدن انسان
به ‌طورکلی، یک کشمکش اساسی بین موافقان و مخالفان این ادعا وجود دارد، ادعایی که در صورت درست بودن صدمه‌هاي جبران ناپذیری را به همراه خواهد داشت. بيشتر سازنده‌های گوشی و فراهم‌کننده‌های ارتباطات موبایل به هیچ وجه زیر بار پذیرش نتایج تحقیقاتی که سرطان‌زا بودن تلفن‌های همراه را تأیید مي‌کنند، نمي‌روند و حتی نتایج تحقیقات را به سخره مي‌گیرند. هر چند شرکت‌هایی هم وجود دارند که خود از چنین تحقیقاتی پشتیبانی مي‌کنند تا به همه ثابت کنند تلفن‌های همراه بی‌ضررند. در هر صورت واضح است که تلفن‌های همراه و امواجی که آن‌ها را به هم متصل نگه مي‌دارد، آن‌چنان هم بی‌ضرر نیستند. به‌خصوص در کشورهایی که شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات توجه چندانی به ایمنی و سلامت شهروندان ندارند و از فناوري‌هاي منسوخ شده و نامطمئن برای ارائه خدمات استفاده مي‌کنند و البته بهای فناوري‌هاي جدید را از مصرف‌کننده مي‌گیرند. به‌طورکلي این معمای سرطان‌زا بودن تلفن‌همراه هنوز هم حل نشده و اگر ده‌ها مقاله و نتیجه تحقیق هم ارائه شود، بعید است شرکت‌هایی که از سودسرشار شبکه‌های موبایل نفع مي‌برند، از مواضع خود کوتاه بیایند. این چیزی است که به‌خصوص در کشورهای پیشرفته به‌خوبی دیده مي‌شود و شرکت‌های ارائه دهنده خدمات هنوز خطرات استفاده از تلفن همراه را به‌طور کامل نپذیرفته‌اند.

2- آلودگی گوشی‌ها
گـــروهی از محقـقـان ترکیــه‌ای (دانشگاه Ondokiz Mayis) ادعا مي‌کنند، تلفن همراه کارکنان بیمارستان‌ها یک عامل مهم شیوع بیماری‌های خطرناک به‌شمار مي‌آید. این محققان با بررسی تلفن‌های همراه دويست دکتر و پرستار دریافتند، 95 درصد تلفن‌ها دست‌کم یک نوع باکتری را روی خود جای داده‌اند. نزدیک به 35 درصد دو نوع و یازده‌درصد سه یا بیشتر از سه نوع مختلف باکتری را بر خود جاي داده‌اند. باکتری‌هایی که یافته شدند، در برابر يك يا چند نوع آنتي‌بيوتيك‌هاي رايج، مقاوم بودند. گذشته از این، محققان دریافتند که فقط حدود ده درصد کارکنان مورد مطالعه به‌طور مرتب تلفن‌های خود را تمیزمي‌کنند. دکتر چارلز گربا میکروبیولوژیست دانشگاه آریزونا هم مطالعه مشابهی را انجام داده است. او نیز دریافته که تلفن‌های همراه آلوده به میکروب‌های مختلفی هستند.در سال 2007 تحقیقی نشان داد که آلودگی موجود روی تلفن‌های همراه معمولی بیش از آلودگی دستگیره در، صفحه کلید، کف کفش یا حتی دست‌شويي است. در این تحقیق مشخص شد، بدون تمیز و ضدعفونی‌کردن مکرر تلفن‌های همراه و صفحه‌کلیدها، باکتری‌های بیشتری گسترش یافته و این باعث بیماری خواهد شد. جوانا وران، پروفسور میکروبیولوژی دانشگاه متروپولیتن منچستر بیان مي‌کند: «تلفن‌های همراه نظیر بسیاری از اشیائی که هر روزه به‌کار مي‌بریم، مانند تلفن‌ها و صفحه کلید کامپیوتر، پناهگاه باکتری‌ها هستند. آن‌ها قابل جابه‌جایی بوده، در کیف و جیب قرار داده مي‌شوند، به‌طور مکرر استفاده و به صورت نزدیک مي‌شوند. به بیان دیگر، آن‌ها نسبت به سایر اشیاء با بخش‌های بیشتری از بدن ما تماس دارند و طیف گسترده‌تری از باکتری‌ها را حمل مي‌کنند.» تلفن‌های همراه نسبت به سایر اشیاء باکتری‌های پوستی بیشتری را حمل مي‌کنند و به‌دلیل قرارگیری در محیط‌های مناسب (نظیر جیب یا کیف) محل مناسبی برای رشد باکتری‌ها هستند .علاوه بر آلودگی، حساسیت‌های پوستی را نیز باید به فهرست عوارض تلفن‌های همراه اضافه کرد. وجود موادی نظیر نیکل یکی از عوامل حساسیت‌زا است. نیکل فلزی است که در محصولات زیادی نظیر جواهرآلات، سگک کمربند و بند ساعت استفاده مي‌شود. نتیجه تحقیق روی 22 مدل تلفن همراه نشان داد که ده نمونه از آن‌ها حاوی فلز نیکل هستند که اغلب در اطراف کلیدهای منو، نزدیک لوگوها و اطراف لبه‌های نمایشگر استفاده شده است.

3- توهم لرزش: Phantom Vibrations
برخی از افرادی که بیش از اندازه با تلفن‌همراه سروکار دارند پدیده‌ای را تجربه کرده‌اند که به Phantom Vibrationsمعروف است. آن‌ها حتی زمانی‌که تلفنشان خاموش است، احساس مي‌کنند که تلفن در حال لرزش است. این مي‌تواند یک اثر جنبی عذاب‌آور عصرحاضر باشد. دکتر ويليام بار، مدیر بخش نوروسايكولوژي از دانشكده پزشكي دانشگاه نیویورک، بیان مي‌کند: « اگر از تلفن همراه خود زیاد استفاده کنید، این وسیله به بخشی از شما تبدیل مي‌شود.

بررسی تاثیر تکنولوژیهای جدید بر بدن انسان
استفاده مکرر از تلفن همراه مانند این است که تمام روز کفشی تنگ به پا کرده باشید و وقتی آن‌را از پای خود در مي‌آورید، هنوز احساس مي‌کنید آن را به‌پا دارید(پس از استفاده زیاد از تلفن همراه) حتي اگر تلفن همراه در کنار شما نباشد، شما هنوز وجود آن را احساس خواهید کرد.» استفاده بیش از حد از تلفن همراه، این باور را در ما به ‌وجود مي‌آورد که همواره یک تلفن در کنارمان درحال ویبره است! این نوعی آموزش است که به‌طور ناخودآگاه دریافت مي‌کنیم؛ یعنی وقتی یک ویبره یا صدای زنگ مي‌شنویم و به تماس مورد نظر پاسخ مي‌دهیم درحقيقت در ازای واکنش نشان دادن به صدای زنگ (یا ویبره) یک پاداش (تماس تلفنی یا یک پیغام) دریافت کرده‌ایم و این مورد اگر به‌طور مکرر صورت گیرد و فرد این رفتار را بارها و بارها تکرار کند، اتصالات بین عصب‌ها در مغز وی قوی‌تر و اتصالات جدیدی ایجاد مي‌شود که باعث مي‌شود این رفتار حالتی خودکار به خود بگیرد و اینجا است که شخص همواره احساس مي‌کند، تلفنش در حال ویبره‌کردن است.

گفتگوی هم میهن...
ما را در سایت گفتگوی هم میهن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان fhammihan بازدید : 120 تاريخ : جمعه 20 فروردين 1395 ساعت: 16:33