حرمت همسایه در آپارتمان نشینی

ساخت وبلاگ
حرمت همسایه در آپارتمان نشینی

يکي از کارشناسان مسائل اجتماعي و استاد دانشگاه با اعتقاد به اين که آپارتمان نشيني عاملي براي افسردگي، فشارهاي عصبي و بسياري از ديگر مشکلات مردم است مي گويد: «هنگامي که سنت معماري ما که مردم به آن تعلق خاطر داشتند، به خاطر ازدياد جمعيت و افزايش مهاجرت به شهرهاي بزرگ به ويژه تهران، حذف شد و آپارتمان نشيني پديد آمد، باعث بروز بسياري از مشکلات شد، روستاها و شهرهاي ما هم داراي بافت هاي سنتي و هماهنگ با فرهنگ بومي ما بودند، اما در گذر زمان به دليل گسيختگي فرهنگي و همچنين ازدياد جمعيت دچار تضاد شده ايم.

وي مي افزايد: «در گذشته ميان معماري و طبيعت رابطه زيادي وجود داشت و انسان را در ارتباط با طبيعت نگه مي داشت. داشتن حوض و باغچه و بهارخواب نيز از خصوصيات معماري ما بود که باعث لطافت روح و طراوت جسم افراد مي شد، اما در آپارتمان هاي جديد با بافت جديد ديگر نشاني از معماري گذشته نمي بينيم، بلکه فضايي سرد و بسته وجود دارد که با مساحتي بسيار کم و فقط با دو پنجره کوچک با بيرون ارتباط برقرار مي کند و اين مسئله موجب دلمردگي، خستگي و ناراحتي هاي عصبي ساکنين مي شود.

وي مسئله کودکان را يکي از مهم ترين مشکلات زندگي عمومي ذکر کرده و مي افزايد: «يکي از مسائل زجرآور براي ساکنين مجتمع هاي آپارتماني سروصداي کودکان و شيطنت آنها است. در اين مورد به عقيده من نبايد تمام تقصيرها را به گردن کودک بيندازيم. کودکان در حقيقت مخزني از انرژي هستند که بايد به صورت صحيح اين انرژي تخليه شود.»

وي تصريح مي کند: «البته با تمام موارد ذکر شده تذکر اين مطلب هم واجب است که براي زندگي در مجتمع هاي آپارتماني بايد فرهنگ آپارتمان نشيني را آموخت و به کاربرد و در اين بين والدين بايد با آموزش صحيح به کودکان خود اين فرهنگ را بياموزند.
جعفر رهايي مي گويد: يکي از مسائلي که در دين اسلام به آن سفارش بسيار شده است مسئله همسايه و به اصطلاح همسايه داري است و حال که ما به ناچار وارد زندگي آپارتماني شده ايم بايد حساسيت بيشتري نشان دهيم و شيوه هاي همسايه داري در آپارتمان ها را هم بياموزيم.

در احاديث بسياري که در اين مورد از قول ائمه اطهار (ع) نقل شده است مي توان به اهميت اين موضوع پي برد و همچنين از اين طريق مي توان به بهترين قواعد و قوانين يک زندگي اجتماعي دست يافت. در کتاب نهج الفصاحه از حضرت رسول اکرم (ص) نقل شده است که ايشان فرمودند: دو کس را خداوند روز قيامت با نظر رحمت نمي نگرد، آن که با خويش خود قطع رابطه کند و آن که با همسايه اش با بدي رفتار کند.

همچنين مي فرمايند: اگر مي خواهيد که خدا و پيغمبر شما را دوست بدارند پس با همسايگان خود به نيکي رفتار کنيد. حرمت همسايه بر همسايه چون حرمت خون اوست و يا هر کس که همسايه اش از شر او در امان نيست، مومن نيست. بنابراين با توجه به اين روايات مي توان به اهميت همسايه در اجتماع پي برد. در حقيقت اگر ما اين عزت و احترام را براي همسايه خود قائل شويم و او نيز همين موارد را براي ما به عنوان همسايه اش، به طور متقابل مراعات کند، مي توان به يک زندگي کاملا مسالمت آميز دست يافت.

مريم مرادي، در پاسخ به سوال ما که آيا فرهنگ آپارتمان نشيني در جامعه ما جاافتاده و آيا قوانين آپارتمان نشيني رعايت مي شود؟" جواب مي دهد: متاسفانه علي رغم گسترش آپارتمان نشيني در اکثر شهرهاي کشور فرهنگ آپارتمان نشيني در ايران آن چنان که بايد و شايد جانيفتاده و هنوز مردم حق همسايگان خود را به درستي ادا نمي کنند. نمونه اي از نبود فرهنگ آپارتمان نشيني را مي توان در بي توجهي برخي سکنه آپارتمان ها نسبت به نظافت و پاکيزگي محيط خواند که در هر آپارتمان افرادي هستند که با بي توجهي خود نسبت به نظافت مجتمع، علاوه بر آلودگي محيط پيرامون خود، باعث ناراحتي و عصبانيت ديگر سکنه آپارتمان مي شوند.

وي مي افزايد: با توجه به گرد و غبار بودن هوا در برخي روزها، حياط آپارتمان نيازمند شستشوي بيشتر است ولي اين که چه کسي اين کار را انجام دهد و يا اين که هزينه آب براي هر بار شستشو برعهده چه کسي است، معمولا عامل اختلاف بين همسايه ها مي شود.

پيشنهاد وي براي رفع مشکل مذکور اين است که اگر ساختمان ها طوري طراحي شوند که تاسيسات مربوط به آب و برق با کنتور جداگانه نصب باشد و يا اين که نظافت آپارتمان ها به صورت نوبتي انجام شود در پاکيزگي ساختمان و رفع دلخوري همسايه ها از يکديگر به خاطر مسائل مالي موثر است.

رضايي دانشجوي رشته مکانيک و از کساني که زندگي آپارتمان نشيني را تجربه کرده بر اين باور است: مدير ساختمان نقش مهمي در برطرف کردن بخش اعظم مشکلات آپارتمان ها دارد ولي مديري که معتمد، صالح و باتدبر باشد و با برپايي جلسات مستمر جهت کنترل بيشتر فعاليت اعضا و نظم بخشيدن به کارها تلاش کند تا اکثر ساکنان مجتمع براي او و نظراتش احترام خاص قائل باشند.

اين جوان به سوال ما درخصوص "راهکار پيشنهادي براي برخورد با برخي همسايگان متخلف موجود در آپارتمان ها " جواب مي دهد: يکي از راه هاي موثر براي وادار کردن افراد به رعايت حقوق همسايگان برخورد قانوني با فرد متخلف مي باشد که ابتدا با تذکر و امر به معروف و در مراحل بالاتر با اطلاع دادن به پليس مي توان به مشکل پايان داد.

محمد ميري مدير يکي از آپارتمان هاي مسکوني هم مي گويد: ويژگي خاص مجتمع هاي آپارتماني طراحي و ساخت واحدهاي نزديک به هم مي باشد و به اين علت بايد بيشتر مراعات حال همسايگان را کرد. در اين راستا قوانين مدوني از سوي مراجع ذي ربط تدوين شده اما رعايت آن مقررات از سوي ساکنان جدي گرفته نمي شود.

وي که مدت چهار سال مديريت اين آپارتمان را برعهده دارد، به سوال ما که "عمده ترين مشکل اهالي آپارتمان ها چيست؟" پاسخ مي دهد: مشکل عمده خانواده ها در منافع مشترک آپارتمان مي باشد چرا که قسمت هاي مشترک براي يک يا چند واحد، ولي قسمت اختصاصي محدوده واحد آپارتماني يک نفر است و بايد فرهنگ و قوانين آپارتمان نشيني را در جامعه نهادينه کرد زيرا يکي از عوامل افت اين فرهنگ عدم آشنايي وعمل مردم به قوانين مي باشد.
اجاره آپارتمان

- - , .

گفتگوی هم میهن...
ما را در سایت گفتگوی هم میهن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان fhammihan بازدید : 108 تاريخ : سه شنبه 29 دی 1394 ساعت: 11:57