سکته مغزی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟ علائم آن را بشناسید

ساخت وبلاگ
سکته مغزی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟ علائم آن را بشناسید
سکته مغزی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟ علائم آن را بشناسید

سکته مغزی چیست و چگونه اتفاق می افتد؟ اقدامات اولیه برای این بیماری چیست؟
سکته اصطلاحی است که در طب قدیم به حمله ناگهانی بیماری همراه با از دست رفتن هوشیاری و حواس بیمار گفته می شود که بسته به نوع سکته امکان مرگ را همراه دارد.
سکته مغزی چیست و چه زمانی اتفاق می افتد؟
زمانی که رگ های خونی مغز به وسیله لخته خونی انسداد می یابد و یا پارگی در رگ های خونی مغزی ایجاد می شود، خون رسانی به قسمتی از مغز دچار اختلال می شود و این اختلال باعث می شود این قسمت از مغز دیگر نتواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. به این وضعیت اصطلاحا سکته مغزی می گویند.
علائم و نشانه های سکته مغزی
سکته مغزی معمولا علائم و نشانه خاصی ندارد و همان طور که گفته شد سکته به صورت ناگهانی اتفاق می افتد اما علائمی هستند که می توانند شما را در تشخیص و یا جلوگیری از ایجاد سکته مغزی کمک کنند. فرد یک دفعه ضعف و بی حسی ناگهانی در یک طرف بدن احساس کند. تغییر ناگهانی دید در یک یا هر دو چشم ( تاری دید مخصوصا در یک چشم)
بروز ناگهانی سردردهای شدید بدون علت که فورا فرد بعد از آن بیهوش می شود. (از علائم سکته مغزی به دلیل خونریزی است)
بلع غذا برای کسانی که دچار سکته مغزی شدند دشوار است. (در کمک های اولیه برای بیماران سکته مغزی در این مورد توضیحاتی در پایین صفحه داده شده است)
دشوار شدن تکلم و شناخت دیگران از دیگر علائمی است که در فرد دچار سکته مغزی ایجاد می شود.
بروز سرگیجه هنگام راه رفتن و از بین رفتن تعادل( فرد به سختی راه می رود)
بیهوش شدن فرد
وقتی فرد مورد نظر یکی از این علائم را داشت هر چند خفیف آن را جدی بگیرید و فورا وی را با اورژانس به بیمارستان منتقل کنید. هر یک دقیقه به حدی حیاتی است که فرد را از خطرات احتمالی سکته مغزی نجات می دهد.
سردرد شدید
چگونه بفهمیم فرد مورد نظر علائم سکته مغزی را دارد؟
اگر فرد در حالی باشد که نتواند صحبت کند، شما از کجا می توانید مطمئن شوید که وی احتمال سکته مغزی را دارد؟ با آزمون زیر به راحتی می توانید این موضوع را تشخیص دهید. طبق تصویر زیر 4 اقدام حیاتی وجود دارد.
اقدامات سکته مغزی
آزمون های سکته مغزی: لبخند زدن، حرف زدن، تکان خوردن، تماس با اورژانس
1- از فرد بخواهید که لبخند بزند. اگر به خوبی لبخند نزد و یک طرف صورت بی حس بود یکی از علائم سکته مغزی را دارد.
2- از فرد بخواهید دست هایش را بالا ببرد. همان طور که قبلا گفته شد در سکته مغزی یک طرف بدن لمس می شود و اگر فرد نتواند یک دستش را بالا ببرد فورا اقدام به انتقال بیمار به بیمارستان کنید.
3- از او بخواهید یک جمله ساده را تکرار کند. اگر در به خاطر آوردن کلمات با دشواری رو به رو باشد احتمال سکته مغزی را دارد.
فقط یادتان باشد که در هنگام شروع علائم سکته مغزی، ثانیه ها نقش مهمی دارند و نباید آن ها را هدر داد. پس فورا با اورژانس تماس بگیرید.
کمک های اولیه در برخورد با بیماران سکته مغزی
- قبل از هر کاری فرد را خوابانده و از حرکت دادن وی به حالت سرپایی خودداری کنید. چرا که اگر فرد فشار خون پایینی داشته باشد خون رسانی به مغز او کم شده و ممکن است سکته مغزی به طور کامل اتفاق بیفتد.
- با اورژانس تماس بگیرید زیرا آن ها برای اندازه گیری قند خون و اکسیژن رسانی به مغز بیمار امکانات لازم را دارند.
- در صورتی که دستگاه فشار سنج دارید فشار بیمار را بگیرید. اگر فشار او بین 16 تا 18 بود به هیچ عنوان از قرص های کاهش فشار استفاده نکنید. بدن بیمار به فشار خون بالا برای خون رسانی به مغز نیاز دارد و با کاهش فشار میزان سکته مغزی گسترش یافته و خطرساز می شود
- همان طور که گفته شد بیمارانی که دچار سکته مغزی می شوند در بلع اختلال دارند. به هیچ عنوان در دهان این بیماران مواد خوراکی نگذارید تا از بروز مشکلاتی همچون خفگی پیشگیری کنید.
انواع سکته مغزی
1) سکته مغزی ایسکمیک
سکته مغزی می تواند خفیف و گذرا باشد. متداول ترین نوع سکته مغزی، ایسکمیک نام دارد و تقریبا 90 درصد سکته های مغزی در جهان از نوع ایسکمیک هستند. علت ایجاد این نوع سکته، لخته خونی در رگ درون مغز است.
سکته مغزی هموراژیک
سکته مغزی هموراِژیک نسبت به سکته های مغزی دیگر، بسیار نادر و مرگ آور است. زمانی که یک رگ خونی ضعیف در مغز منفجر شود، این نوع سکته بروز می دهد که باعث خونریزی شدید درون مغز می شود. متوقف کردن این نوع سکته بسیار دشوار است.
تصویر زیر تفاوت بین سکته مغزی هموراژیک و ایسکمیک را نشان می دهد.
سکته مغزی
3) سکته مغزی کوتاه TIA
زمانی که خون رسانی به مغز مختل می شود ولی زمان و شدت این اختلال در حدی نباشد که منجر به مرگ قسمتی از بافت شود به آن حمله ایسکمی گذرا ( در اصطلاح پزشکی TIA ) می گویند. اصلی ترین عامل سکته مغزی کوتاه، وجود آمبولی و انسداد یکی از رگ های خونی مغز توسط آن است. ( آمبولی به معنای یک توده داخل عروق است که جدا شده و در حال حرکت می باشد. این توده ممکن است در رگ های خونی به صورت گاز یا مایع و یا جامد باشد. جنس آن ممکن است کلسترول، چربی، هوا و یا جسم خارجی باشد.)
منبع : اختصاصی وب گرد ها

- - , .

گفتگوی هم میهن...
ما را در سایت گفتگوی هم میهن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان fhammihan بازدید : 98 تاريخ : دوشنبه 26 بهمن 1394 ساعت: 18:21